CedergrenskaTextVitTransparent
Bild av alla pristagare

Kungliga Vitterhetsakademien arbetar för att främja och finansiera forskning inom humaniora och samhällsvetenskaps och delar varje år ut priser till framstående forskare och lärare inom ämnet. I år kan vi stolt meddela att akademiens pris för berömvärd lärargärning inom skolväsendet med inriktningen moderna språk tilldelas Luciana Medici, lärare i tyska och italienska på Tibble Gymnasium Campus Täby.

Språk öppnar världen för eleverna och mötet mellan olika kulturer är det som tar människor närmare varandra menar Luciana. Hon fyller sin undervisning med musik, film, litteratur och bild för att ge möjlighet att uppleva språket på flera nivåer. Luciana arrangerar även utbytesresor för elever och fortbildningsresor för lärare som förlänger hennes pedagogiska påverkan bortom klassrummet.

– Det är roligast när eleverna får uppleva språket på plats och märker att språket är något ”levande” som används dagligen av andra människor i Europa för att kommunicera. Annars är det svårt för dem att få just den känslan. Att inte vistas i ett land där språket används är som att plugga kemi utan att göra praktiska experiment! Berättar Luciana.

Syftet med lärarpriset är att belöna särskilt goda insatser inom moderna språk och andra humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen. Priset har delats ut sedan 1995 och ambitionen är att uppmärksamma dessa lärares viktiga roll. Priset ska ses som ett erkännande och en uppmuntran, inte bara för pristagaren utan för alla lärare inom skolväsendet.

Läs mer om utmärkelsen här.