Artikel:

Det har rapporterats om en minskning av elevers läsförmåga och samtidigt sprider sig BookTok som en löpeld på videoplattformen TikTok. På Tibble Gymnasium Campus Täby är bokcirklar högt upp på prioriteringslistan för att bland annat stimulera läslust och stärka gemenskapen bland eleverna.

De två bokcirklarna, ”Litterära Salongen” och ”Klassikerklubben”, är öppen för elever från alla årskurser och program på Tibble Gymnasium Campus Täby och har blivit en uppskattad plats för litteraturdiskussioner. Bokcirklarna arrangerar regelbundna träffar där eleverna tillsammans kan både utforska och debattera olika böcker och samtidigt främja en atmosfär av samhörighet och gemenskap med elever utanför sin klass.

”Det bästa med bokcirklarna är definitivt den gemenskap de ger, jag har träffat många vänner genom den ”Litterära salongen” och ”Klassikerklubben” som jag inte hade träffat annars”, säger Amanda Palmér, elev på Tibble Gymnasium Campus Täby.

En ny bokcirkel som fördjupar elevernas förståelse för klassiska verk och läsförmåga

”Klassiker Klubben” erbjuder en djupdykning i klassiska verk under ledning av skolans historielärare Rasmus Wahlman. Eleverna får tillfälle att koppla samman litteraturen med historiska sammanhang och få en djupare förståelse för klassiska texter. Både Amanda och Annika berättar att de genom ”Klassikerklubben” har lärt sig mycket om både historia och litteratur.

Annika Bjurström har tidigare upplevt läsning som ansträngande på grund av hennes dyslexi, men med hjälp av de två bokcirklarna har hon kunnat utveckla sin läsförmåga och fattat ett intresse för läsning. Något som blir alltmer betydelsefullt med tanke på de senaste rapporterna om minskad läsförmåga hos unga.

”Bokcirklarna har givit mig mycket, det har hjälpt mig att utveckla min läsförmåga och jag läser nu mer än jag någonsin gjort och jag tycker att det är kul”, berättar Annika Bjurström.

BookTok – En digital boktipsare

BookTok är en trendig företeelse på den populära sociala medieplattformen TikTok, där användare delar inspirerande bokrekommendationer och skapar en engagerad gemenskap kring läsning, något som bokcirklarna på Tibble Gymnasium Campus Täby känt av.

”Jag har märkt ett ökat intresse tack vare TikTok. Eleverna är ivriga att läsa böcker de har sett rekommenderade på plattformen”, säger Amanda Karlsson, bibliotekarie på Tibble Gymnasium Campus Täby.

Nu väntas sommarlov, men i höst ses gamla och nya elever igen för nya läsäventyr och bokträffar.

Upptäck spännande lästips inför sommarlovet från Tibble Gymnasiums Campus Täbys elever och bibliotekarie:

  • Torsdagsmordsklubben av Richard Osman, där en unik kombination av feel good och mordgåtor väntar.
  • Piranesi av Susanna Clarke, en bok som tar dig med på en resa in i en mörk och fängslande akademisk värld.
  • Kirke av Madeline Miller, fördjupa dig i den mystiska och gripande berättelsen där en modig kvinna navigerar genom farliga äventyr och kraftfulla krafter för att upptäcka sin egen sanna natur.